UTC. Universal Time Coordinated.

UTC (від англ. Universal Time Coordinated, універсальний координований час) був покладений в основу сучасної системи годинних поясів, іншими словами - всесвітній час, від якого залежить час всіх годинних поясів.

У багатьох країнах, які знаходяться у Північній півкулі (примітка: не всі країни цього дотримуються) місцевий час збільшується на 1 годину влітку, в той же час у Південній півкулі зменшується на 1 годину, а взимку повертається до нормального, поясного часу, яке нерідко також змінюється. У зв'язку з цими сезонними і несезонних змінами місцевого часу в радіомовленні, на міжнародному транспорті, у радіозв'язку, в електронній пошті та інших міжнародних засобах спілкування відбувається величезна плутанина зі стикування в часі між різними країнами.

В свою чергу UTC ніколи не змінюється, тому для тих місць, де переходять на літній час, зміщення здійснюється відносно UTC. Гринвіцький меридіан з географічної довготою, яка дорівнюється 0 ° 00'00 ", розділяє земну кулю на західну та східну півкулі. Проходить у передмісті Лондона через колишню Гринвіцьку обсерваторію. Цей меридіан і є Початковим (нульовим) меридіаном.

GMT (від англ. Greenwich Mean Time), тобто «час за Гринвічем», час на меридіані Гринвіча. Визначається за астрономічними спостереженнями руху зірок за добу. Воно нестабільно (в межах секунди на рік) і залежить від постійної зміни швидкості обертання Землі, переміщення географічних полюсів за її поверхні і нутації осі обертання планети. Гринвіцький (астрономічний) час близький за значенням до UTC (атомного часу), і поки ще буде вживатися як його синоніма. Ще він має назву – «ZULU time». На відміну від часу за Гринвічем, шкала UTC встановлюється за атомними годинами. Шкала часу UTC введена з 1964 року для узгодження значень UT1 (астрономічні вимірювання) і TAI (атомний годинник).

З 1900 року середній сонячний день збільшився на 0,002 атомні секунди, і, отже, Гринвіцький середній час розходиться з міжнародним атомним часом приблизно на 1 сек за кожні 500 діб. Беручи до уваги цей прогресуючий фазовий зсув між двома шкалами часу і не відмовляючись від високої точності, пропонованої атомним годинником, у 1972 р був знайдений компроміс, який привів до визначення поняття універсального координованого часу (UTC), яке зараз використовується як офіційна міра часу в світі.

За своєю суттю час UTC - це міжнародний атомний час, а коли різниця з Гринвіцьким часом досягає 1 секунди, до шкали UTC додається 1 секунда, яка називається стрибаючої (leap second). Таким чином, різниця весь час підтримується менше ніж 0,9 сек. Про додавання стрибаючої секунди повідомляється Міжнародній Службою Обертання Землі (IERS), яка безперервно контролює швидкість обертання. Найкращими датами для додавання стрибаючої секунди є 30 червня і 31 грудня.

Світова координований час UTC, завжди залишається незалежним орієнтиром для всього світу і з якого, знаючи різницю між своїм поясним часом, ви завжди зможете обчислити ваш місцевий час.

Сигнали точного часу передаються по радіо, телебаченню, інтернету - в системі UTC.
Київський час відрізняється від всесвітнього часу на +2 години.

Немає коментарів:

Не маєте думки де взяти гроші на перший депозит? Спілкуйтесь на форумі та отримуйте гроші з розрахунку 30 центів за повідомлення.

Популярне